Vewrhalen van Alumni

Noortje van de Weem

“Onderhoud je connecties!”

Noortje van de Weem, jonge alumna van het HLO, organiseert in het voorjaar van 2017 samen met een oud-klasgenoot een reünie voor haar jaargenoten. “Tsja, iemand moet de eerste stappen zetten en we hopen dat het hierna ook wordt opgepakt door anderen!” De redactie van HANalyst praat met Noortje over haar studietijd en het belang van een alumninetwerk.

Noortje was als middelbare scholier gefascineerd door CSI, een Amerikaanse televisieserie waarin een forensisch onderzoeksteam aan de hand van laboratoriumwerk mysteries ontrafelt. Geïnspireerd door deze serie bezocht ze de openavond en een meeloopdag bij het HLO. Daarna was ze om. Dit was wat ze écht wilde.

Waar is de keuze binnen HLO uiteindelijk op gevallen en wist je waar je aan begon?

“Ik heb Biochemie gestudeerd met als specialisatie Virologie en Carcinogenese. Omdat ik me goed had ingelezen, wist ik precies waar ik aan begon. Ik vond biologie op de middelbare school erg interessant en ik wilde graag veel praktisch werk doen naast de colleges.

Wat was de meest wijze les die je hebt geleerd?

“In de praktijklessen werd vaak herhaald ‘Weet met welke stoffen je aan het werk bent’. Ze zijn niet allemaal goed voor je gezondheid. Safety first! Verder heb ik met name van Herman Stevens en Remko Bosch ontzettend veel geleerd. Ze stonden altijd voor je klaar. Je kon altijd bij hen binnenvallen met vragen en zij probeerden je steeds weer te triggeren om het beste uit jezelf te halen. Ook gaven ze (en dat doen ze waarschijnlijk nog steeds) enthousiast en gedreven les.”

Hoe belangrijk was de stage voor jou?

“Tijdens mijn stages heb ik voor het eerst ervaren hoe het werkleven eruit zag. Wat ook heel waardevol bleek zijn de goede connecties die ik door mijn stages heb over gehouden. Hierdoor vond ik na mijn afstuderen vrij snel een baan.”

Als we het toch over connecties hebben, wat is voor jou relevant aan een alumninetwerk?

“Het belangrijkste vind ik vooral om connecties te onderhouden en nieuwe connecties te maken. Iedereen gaat een andere kant op na de studie en specialiseert zich. Hierdoor zie je wat er nog meer mogelijk is met het HLO diploma en kun je op nieuwe ideeën komen. Het mooie van HANalyst is dat het studie- en werkgerelateerd is en je daardoor sneller in contact komt met alumni in dezelfde sector. Dit netwerk is dus ideaal om in te zetten als je een nieuwe uitdaging zoekt.”

Zie jij een rol voor jezelf binnen HANalyst?

“Om een netwerk op te bouwen en te onderhouden moet je je actief inzetten. Daarom organiseer ik samen met een oud-klasgenoot een reünie voor ons afstudeerjaar (2012). Iemand moet de eerste stap zetten en hopelijk wordt het  hierna opgepakt door anderen. De meerwaarde van HANalyst is dat je sneller in contact kan komen met oud-studiegenoten en met mensen uit dezelfde sector. De jaarlijks bijeenkomsten en verschillende evenementen zullen hier de mogelijkheden voor bieden.”

Wat verwacht je van de reünies?

“Het lijkt me erg leuk om weer in contact te komen met oud-klasgenoten en te horen hoe het met hen gaat en wat zij op dit moment doen. Ik heb een leuke studietijd met ze gehad!”

Welke tip geef jij aan jonge alumni die zich nu op de arbeidsmarkt richten?

“Onderhoud je connecties! Het is makkelijker ergens binnen te komen waar iemand jou al kent. Dan heb je toch altijd net een streepje voor. Als je iets echt wilt, dan moet je ervoor gaan en je eigen kansen creëren.”

 

Noortje van de Weem werkt bij MSD Animal Health in Boxmeer op de afdeling Research & Development Virological Poultry. Noortje werkt mee aan het ontwikkelen en verbeteren van virale vaccins gericht op pluimvee.